Çorum İl Koordinatörlüğü

TKDK GENEL KOORDİNASYON TOPLANTISI ÇORUM’DA YAPILDI


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) Genel Koordinasyon toplantısı 21-22 Nisan’da Çorum’da yapıldı.
Toplantı açılış konuşmasında TKDK Başkanı Hakan Kalender, İl Koordinatörlükleri arası diyalog ve iyi bir iletişim ağı sağlamak amacıyla genel koordinasyon toplantılarının çok önemli olduğunu vurguladı. TKDK Başkanı olarak göreve geldikten sonraki ilk toplantıyı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılımıyla Şanlıurfa’da düzenlediklerini hatırlatan Başkan Kalender, ikinci toplantının 5 bin yıllık geçmişe sahip, Kadim Medeniyetlerin Merkezi, Orta Anadolu’nun güzel kenti Çorum’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmasının devamında TKDK’nın faaliyetlerinden bilgi veren Kalender, şunları söyledi; “IPARD I Programı Kapsamında 2012-2016 dönemine ait mevcut sözleşme sayısı 10.559 olup, bu projelerin toplam yatırım tutarı 6,6 Milyar TL’dir. Bu yatırımlar ile kırsalda yaklaşık 3,3 Milyar TL’lik hibe ödemesi yapıldı. IPARD hibeleri ile yaklaşık 57 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. 5.320 adet traktör, yaklaşık 370 bin adet kovan için destekte bulunulmuştur. IPARD hibelerinde gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Çorum İl Koordinatörlüğümüz 2011 yılında ilk akredite olan illerimizden biridir. Bugüne kadar 563 projeyi destekledik. 146 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Bin kişiye istihdam sağladık. 73 milyon TL hibe ödedik. 2018 yılında 22 milyon TL hibe ödemeyi planlıyoruz. Böylece 2018 yılı sonunda Çorum’a toplam 95 milyon TL hibe ödemiş olacağız. TKDK destekleriyle Çorum’da 32 süt tesisi, 9 besi tesisi, 2 süt işleme 1 et işleme tesisi, 2 meyve soğuk hava deposu, 2 kırsal turizm başlığı altında yeme-içme tesisi, 2 yerel ürün işleme tesisi hayat buldu. 62 kadın yatırımcıya 8,4 milyon TL, 149 genç yatırımcıya da 37,2 milyon TL hibe verdik. Çorum’a ve faaliyet gösterdiğimiz illere verdiğimiz hibeler bundan sonra da artarak devam edecektir.” 
IPARD II Programının 3. Başvuru Çağrısının Çiftlik faaliyetlerine yönelik proje başvurularının 30 Mart itibariyle tamamlandığını belirten Başkan Kalender, hayvancılık yatırımlarına yönelik başvuruların ise 27 Nisan’da sona ereceğini ayrıca 3. Çağrıya yönelik başvuruların değerlendirilmesi ve sözleşmeye bağlanmasına yönelik yol haritası belirleyeceklerini bildirdi.
Başkan Kalender son olarak da’’ TKDK olarak çiftçimize her zaman destek olmanın önemine vurgu yaparken, İl Koordinatörlüklerimize ziyaret eden vatandaşlarımıza azami düzeyde ilgi gösterilmesi ile kırsal alanda yatırımların ve desteklerin gelecekte daha da çok artacağına inandığını ifade etti.
Daha sonrasında Kredi Garanti Fonu Müdürü İlhan Çamlıbel, Kredi Garanti Fonu’nun kuruluş amacı, faaliyetleri, kefalet oranları ve maliyetler konusunda sunum yaptı.
Çorum İlinde yapılan toplantıya, Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Şerife Kontoğlu, Finansman Genel Koordinatörü Hakan Aksoy, Destek Hizmetleri Genel Koordinatör V. Ramazan Çelebi, I. Hukuk Müşaviri V. Fatma Özyörük, merkez koordinatörleri ve 42 il koordinatörü katıldı.