Çorum İl Koordinatörlüğü

ÜNİVERSİTEDEN ‘’SÜT HİJYENİ VE BUZAĞI ÖLÜMLERİNİN ÖNLENMESİ’’ EĞİTİMİ


Hitit Üniversitesi Alaca’da TKDK İşletmelerine Süt Hijyeni Ve Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi Konulu Eğitim Semineri Verdi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, TKDK Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Metin Uçar, TKDK Çorum İl Koordinatörlüğü personeli, Alaca Avni Çelik MYO’nun Veterinerlik Bölümü öğretim üyelerinin katılımıyla geçtiğimiz Ocak ayında düzenlenen toplantıda, her iki kurumu ortak paydada birleştiren konularda işbirliği yapılmasına karar verilmişti. Alınan kararlar, Alaca ilçesinde düzenlenen ilk eğitim semineri ile uygulamaya geçti.
Eğitim semineri Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda gerçekleştirildi.  Seminer İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer’in teşekkür konuşmasıyla başladı. Yalvaçer, örnek teşkil edecek bu işbirliği faaliyetinin mimarı Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a teşekkür etti. ‘’Süt Hijyeni ve Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi‘’ konulu eğitim seminerleri düzenlenmesi, TKDK tarafından desteklenen işletmelere bu konulara yönelik bilgi kartları hazırlanması ve eğitimlere katılanlara katılım belgesi verilmesi şeklinde işbirliği faaliyetleri içeren bu çalışmanın geçen kısa süre zarfında hayata geçirilmesinde emek sarf eden değerli öğretim üyelerine de teşekkür etti. İl Koordinatörü Yalvaçer, işbirliği faaliyeti kapsamında Mart ayı içerisinde Çorum Merkez, Mecitözü ve Sungurlu İlçelerinde de seminerler planlandığını, söyledi.
Alaca Avni Çelik MYO Veterinerlik Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Bahat Comba’da yaptığı konuşmada, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın talimatlarıyla bu işbirliği gerçekleşti. TKDK yetkilileriyle bir araya gelerek yapılacak faaliyetler üzerinde karar verdik. Bu çalışmaya yönelik sunumlar ve işletmelere hitap eden kısa ve öz bilgi içeren bilgi kartları hazırladık, dedi. “Sağımhanede Uyulması Gereken Genel Kurallar, Sağım Sırasında ve Sağım Sonrası Uyulması Gereken Kurallar, Sağım-Çalışanlar ve Alet-Ekipman Hijyeni, İşletme ve Hayvan Hijyeni, Düve Bölmelerinde Uyulması Gereken Kurallar, İşletmede Uygulanması Gereken Genel Kurallar, Başarılı Bir Sürü İşletmeciliği İçin Dikkat Edilmesi Gereken Sınırlar, Sağım Öncesi Uyulması Gereken Kurallar, Yeni Doğan Buzağı (1-3 gün) Bakımında Uyulması Gereken Kurallar, Buzağı (4-56 günlük) Bölmelerinde Uyulması Gereken Kurallar, Doğum Bölmesinde Uyulması Gereken Kurallar, Ağız Sütünün Önemi, 1-2-3 ve 4. Dönemde Uyulması Gereken Kurallar” başlıklarını içeren 16 adet bilgi kartı hazırladıklarını, ifade eden Yrd.Doç.Dr. Bahat Comba, bu hazırlıklarda emeklerini esirgemeyen öğretim üyelerimize ve seminerimize katılanlara teşekkür ediyorum, diye sözlerini tamamladıktan sonra, “Buzağı Kayıplarının Önlenmesi ve Sürü Sağlığı” başlıklı bir eğitim sunumu yaptı.
Aktivitenin öğleden sonraki bölümüne Yrd.Doç.Dr. Şeyma Aydemir’in “Sağım ve Hijyen Kuralları” balıklı sunumuyla devam edildi. Katılımcılarının sorularının cevaplanmasının ardından, katılımcılara Katılım Belgesi verildi. Daha sonra TKDK desteğiyle hayat bulan Alper Çağlar’a ait 110 başlık sağmal büyükbaş kapasiteli işletmeye ziyaret gerçekleştirildi. Hazırlanan bilgi kartları işletmedeki uygun bölümlere asıldıktan sonra, işletme sahibine ve ziyarete katılan diğer işletme sahiplerine Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri tarafından tavsiyelerde bulunuldu.