Çorum İl Koordinatörlüğü

TKDK’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİYE %65 HİBE DESTEĞİ


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çorum İl Koordinatörlüğü’nde IPARD II Programı 1. Başvuru çağrı dönemi kapsamında Tekin Karo San.Tic.Ltd.Şti.’ye ait 500 KW’lık Tekin Karo GES Projesinin (Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali) sözleşmesi imzalandı.

Yenilenebilir Enerji Yatırımları kapsamında Çorum’da TKDK aracılığıyla kurulacak ilk tesis olan Tekin Karo Ges Projesi İlimiz Organize Sanayi Bölgesinde hayata geçecek. Toplam uygun harcama tutarı 1.270.310,00 TL olan proje tamamlandığında, TKDK tarafından %65 hibe desteği ile 803.960,095TL tutarında katkı sağlanacaktır.

Yenilenebilir enerjinin öneminden bahseden İl Koordinatörü Mustafa Mansur YALVAÇER ;1 MW’lık Güneş Enerji Santralinin yaklaşık olarak 1000 konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşıladığını ve TKDK Çorum İl Koordinatörlüğü olarak IPARD II Programı Kapsamında ilimizde güneş, jeotermal, rüzgar ve biyogaz enerjisinden elektrik üretimine yönelik olarak 1 MW’a kadar kurulacak yatırımlara hibe desteği sağlanabileceğini, hibe desteklerinden faydalanmak isteyen yatırımcıların mutlaka TKDK’dan bilgi almaları gerektiğini ifade etti. IPARD II programı 1. Çağrı döneminde sözleşme imzalamaya hak kazanan Süt Üreten Tarımsal İşletmeler alanında 10 adet, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler alanında 1 adet, Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi Ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi Ve Pazarlanması alanında 22 adet, Arıcılık alanında 1 adet olmak üzere toplamda 27 milyon lira olan 35 projeye 15,5 milyon TL destek vereceklerini belirtti.

İl Koordinatörü YALVAÇER ayrıca Haziran ayı içerisinde 103- Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Tedbiri kapsamında ;

103-1 Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
103-2 Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
103-3 Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
103-4 Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
103-5 Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

sektörlerinde çağrı ilanına çıkılacağını ve % 50 hibe desteği verileceğini, Çorum’a yeni yatırımlar ve istihdam sağlamaya devam edeceklerini söyledi.